Franjestaarten ( zilvervisjes, ovenvisjes en papiervisjes)

Zilvervisje, ovenvisje en papiervisje

Zodra het licht aangaat, schieten ze weg: zogenaamde franjestaarten. Een verzamelnaam voor onder meer het zilvervisje, ovenvisje en papiervisje. Kleine, grijze beestjes die in het geval van het ovenvisje en het zilvervisje relatief onschuldig zijn. Het papiervisje kan echter wel degelijk voor grote problemen zorgen. Dit kleine beestje gedijt het beste in droge, warme ruimtes en plant zich daar in rap tempo voort. En omdat het zich voedt met cellulose, een stof die vooral in papier voorkomt, is het de nachtmerrie van menige bibliotheek en archief. Het papiervisje is bezig aan een opmars en moeilijk te bestrijden.……..

Stijgende temperaturen en slechte ventilatie van nieuwbouwwoningen vormen de voornaamste oorzaken. Het papiervisje gedijt het beste bij een temperatuur van zo’n 37 graden Celsius en is dan ook vooral te vinden op warme, droge plaatsen, bijv. in de boekenkast of achter de centrale verwarming(sketels). Ten opzichte van zijn familieleden vertoont het papiervisje vooral op het gebied van voortplanting afwijkend gedrag. In verhouding plant het zich langzamer voort.

Daarbij kan het tot wel acht jaar oud worden. Of de aanwezigheid van papiervisjes ook gezondheidsklachten kan veroorzaken, is (nog) niet duidelijk. Dat het schade aan papier en boeken kan toebrengen, staat echter vast. Het papiervisje doet zich veelal te goed aan historische, vaak kostbare, boeken die niet dagelijks uit de boekenkast worden gehaald. Niet zelden gaat er dan ook een relatief lange periode overheen, voordat de aanwezigheid van het papiervisje opgemerkt wordt. Ongemerkt laat het beestje zo een spoor van vernieling achter.  

Schuilhouden

Het papiervisje en de andere franjestaarten zijn wormvormig met lange voelsprieten en elk drie staarten. De ‘visjes’ bewegen zich voort met een slangachtige kruipbeweging. Ze zijn parelmoer of zilvergrijs van kleur; het ovenvisje heeft een donkere (harige) structuur op het lijf. Ze zijn in staat om vliegensvlug weg te glippen. Overdag houden ze zich schuil.  

Kleiner

Meet een papiervisje maximaal zo’n 2 cm, het zilvervisje en ovenvisje zijn kleiner. Ovenvisjes bevinden zich vooral op warme, niet te droge plaatsen met voldoende voedsel, zoals in bakkerijen, restaurants, of in de buurt van water- of hetelucht leidingen. Eieren van ovenvisjes worden in groepjes afgezet, meestal in scheuren en kieren. Ovenvisjes kunnen ongeveer twee jaar in leven blijven. Zilvervisjes komen vooral voor op vochtige, warme en donkere plaatsen binnenshuis, bij voorbeeld bij water- en afvoerleidingen, in aanrechtkastjes, in de badkamer, maar ook achter plinten of onder vloerbedekking. Ze eten onder andere behangstijfsel en vochtig behangpapier. Onder gunstige omstandigheden kan het zilvervisje meer dan 3 jaar leven.  

In vergelijking met het papiervisje richten de andere franjestaarten aanmerkelijk minder schade aan. Wel kunnen ze heel hinderlijk zijn wanneer ze in grote aantallen voorkomen. Papier- en ovenvisjes blijven buiten te deur wanneer u de woning structureel goed ventileert en de temperatuur in huis onder 22 graden Celsius houdt. Bij overlast van zilvervisjes moet het vochtgehalte in de ruimte(n) worden verlaagd door de ruimte(n) droog te stoken en voldoende te ventileren.

Ingrijpend

Overlast van het papiervisje kunt u voorkomen door bij de aanschaf van ‘nieuwe’ boeken deze zorgvuldig te controleren. Daarnaast verdient het aanbeveling om historische boeken enige tijd in een zuurstofarme kamer te plaatsen, een methode die over het algemeen goed werkt. Afhankelijk van de hoeveelheid boeken volstaat een week tot vier weken om alle mogelijk aanwezige beestjes te bestrijden. Komt u de papiervisjes tegen in uw woning of bedrijfspand, neemt u dan contact op met een professioneel plaagdierbestrijder.

Hij brengt het probleem zorgvuldig in beeld en beschikt over kennis en expertise om door middel van een behoorlijk ingrijpende behandeling de plaag afdoende te bestrijden. Een ‘lokale’ chemische behandeling is niet voldoende. Omdat ook naastgelegen woningen moeten worden behandeld, is bestrijding alleen effectief als alle buren meewerken. Daarnaast zijn er maatregelen nodig om een nieuwe plaag te voorkomen. Anders kan het papiervisje een hardnekkige bezoeker blijken.

Wilt u toch zelf de zilvervisjes verdelgen? Klik hier voor onze webshop, met spullen die wij zelf ook gebruiken.